Fotózás mobillal

Kategória: Fotózás, Minden cikk
Cimkék:

Fotózás mobillal – gyorstalpaló minden korosztálynak

Akinek a szülei, idős rokonai kütyűmánok, az most görgessen is tovább, de gyorsan. Ez a poszt azoknak szól, akiknek olyanok a szülei, mint az enyémek. Életlen fotók, sok-sok szellemmel. Na, ha a szüleidre ismersz, akkor itt a helyed. Illetve a szüleidé.

mobillal fotózni

www.indianinstituteofphotography.com

Az első alapvető dolog, amit tudatosítani kell bennük, hogy NE mozgassák a mobilt, miközben fotóznak. Ezt többször kell gyakorolni, mert nem olyan könnyű és nem jön automatikusan, bármennyire is úgy tűnik, hogy igen. Én azt tanácsoltam a szüleimnek, hogy támaszkodjanak valaminek, tartsák vissza a levegőt a fotózás pillanatában. Illetve amire szeretnék, hogy fókuszáljon a fénykép, azt jelöljék meg a kijelzőn. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ez is újdonság volt számukra. Ezt sokszor egy csipogással, vagy zöld karikával jelzi a mobil.

Ha ezt a két dolgot betartják, már sokkal több használható kép lesz a nagyszülők mobilján egy unokára (a mi esetünkben kutyára) vigyázós hétvége után.

A többi már csak hab a tortán, ha ezekre is tudnak figyelmet fordítani.

Fotózás mobillal – Egy kicsit haladóbb lista

Az LG összeállított egy haladóbb listát a mobilos fotózásról, ezt csak azután mutassuk meg a szülőknek, ha már éreznek kedvet további beállításokra. Megjegyzem az én apukám nyitott volt ezekre, van remény. 😉

Ha van olyan a fényképezés beállításai között, hogy HDR, akkor érdemes használni. Ez akkor hasznos, ha a fényviszonyok között nagy az eltérés, tehát egyes tárgyak, emberek (helyek) jobban meg vannak világítva, mint a kép többi részén. Ebben a percben be is kapcsoltam. A következő kék túránkon ki is próbálom ezeket az új beállításokat.

Ha már mindenképp szelfizünk és még nincs botunk hozzá, hogy kellően távol lehessünk a mobiltól, akkor érdemes a fejünknél feljebb emelni a kamerát és felfelé néznünk. Így szimpatikusabb benyomást kelt az arcunk a leendő fotónkon (állítólag).

Ha nem ideálisak a fényviszonyok, akkor növeljük a záridőt. Ebben az esetben még fontosabb, hogy ne mozogjunk a kép készítése közben, különben nagyon elmosódik a kép. (Záridő: a gomb lenyomása és a fotó elkészülte közötti időtartam.)

Az ISO használatára is kitért a felsorolás, de ehhez gyanítom némi fotós képzettség nem ártana… Elviekben az alacsony ISO értékkel kevés rögzített fényt kapunk, viszont így kevésbé lesz szemcsés a fotó. Magasabb ISO értéknél ez pont fordítva működik.

Fotózás mobillal – Beállítások

Próbáltam utána járni, hogy ezeket hol is találhatjuk a mobilokban, mert sokaknak ez is kérdésként merülhet fel. Egy Blackberry KeyOne és egy Samsung S8+ állt a rendelkezésemre ehhez. A Blackberry KeyOne esetében a fényképező elindítása után Beállításokon belül az első menüpontnál, ha manuálisra kapcsoljuk, akkor tudunk mindenfélét beállítani saját magunk. ISO beállítást csak itt találtam. A HDR-t szerencsére enélkül is, ahogy elindítjuk az alkalmazást (ahogy a vakut is). Samsung S8+-nál a professzionális kiválasztása után állítható be az ISO.

Panoráma fotó – a természetben előfordul, hogy nem fér minden egy képre, akkor érdemes a panoráma funkciót használni.

Jó fotózást nagymamák és nagypapák!

És ha már van egy jó fotó, miért ne legyen kint a polcon, fára nyomtatva?

VarázsFotó

VarázsFotó

Felhasznált források, mert mindent én sem tudhatok.
http://www.notebook.hu/blog/fotozzunk-mobillal-de-hogyan
http://www.origo.hu/techbazis/20170412-5-fontos-tipp-a-telefonos-fotozashoz.html
http://hvg.hu/tudomany/20150917_6_fotozasi_tipp

Címkefelhő

Kedves Vásárlónk,

A Varázsfotó a jövőben a MediaMarkt-nál, az alábbi linken érhető el.

https://kepdekor.mediamarkt.hu/

Itt a “Típus és forma választása” menüben válaszd a “fa fotókép” -et.

Megértésedet nagyon köszönjük!
A Varázsfotó.hu csapata