Valentin nap

Kategória: Ajándékozás, Események, Minden cikk
Cimkék:

Valentin nap (Bálint nap) eredete

Minden február 14-én édességet, virágot és megannyi szerelmes ajándékot adunk szerelmünknek a világ minden táján Szent Valentin nevében. De vajon ki ez a titokzatos szent, és honnan származik ez a hagyomány? Tudj meg többet a Valentin nap történetéről, az ősi római Lupercalia tavaszköszöntő rituálétól kezdve, a viktoriánus Anglia ajándékozó szokásáig.

A Szent Valentin legenda

A Valentin nap történetét rejtély borítja. Az tudható, hogy a februárt már régóta a romantika hónapjaként ünnepelték. Az is tudható, hogy a ma ismert Valentin nap mind a keresztény, mind az ókori római hagyomány maradványait őrzi. De ki is volt Szent Valentin és hogyan kapcsolódik a régi hagyományokhoz?

A katolikus egyház elismer legalább három különféle szentet, akiknek neve Valentine vagy Valentinus.

St. Valentine (Szent Bálint)

St. Valentine (Szent Bálint)

Az egyik legenda szerint Valentine pap volt, aki a harmadik században szolgált Rómában. II. Claudius császár úgy vélte, hogy az egyedülálló férfiak jobb katonák, mint a családosok, megtiltotta a katonáknak a családalapítást. Valentine megtagadta Claudiusz rendeletét és titokban továbbra is esketett. Mikor Valentine tettére fény derült, Claudius kivégeztette.

Egy másik történet szerint Valentin a keresztényeknek segített megszökni a római börtönökből, ahol kínzás és halál várt rájuk, ezért végezték ki.

A legelterjedtebb legenda szerint a börtönben visszaadta a foglár vak lányának látását, akibe bele is szeretett, majd kivégzése előtt levelet küldött neki ezzel az aláírással: „A Te Valentinod.” És innen ered a kifejezés.

A közhiedelemmel ellentétben egyik Valentinus személye, élete sem hozható közvetlen kapcsolatba a Valentin napi szokásokkal, az viszont feltehető, hogy megünneplésében szerepet játszhatott a pogány Lupercalia „keresztényesítése”.

Noha a Valentin legendák mögött meghúzódó igazság homályos, a történetek mindegyikének főszereplője egy hősies és – ami a legfontosabb – romantikus figura. A középkorra, köszönhetően a körülötte kialakult legendáknak, Valentine lett az egyik legnépszerűbb szent Angliában és Franciaországban.

A Valentin nap kezdete: Pogány fesztivál februárban

Egyesek vélemények szerint a február közepi Valentin nap Valentine halálának vagy temetésének évfordulója.

Mások szerint a keresztény egyház döntött úgy, hogy Szent Valentin ünnepét február közepére helyezi, a Lupercalia pogány ünnep „keresztényebbé tétele” érdekében. Az ókori Rómában február 15-én tartották a Lupercaliát, a mezőkön legelésző nyáj istenének szentelt termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet. Ezen az éjszakán a fiatal nők felírták és egy kerámiakorsóba helyezték nevüket, a férfiak húztak, és az így kialakult párok az ünnepség idejére vagy egész életükre együtt maradtak.

Lupercalia ünnepe túlélte a kereszténység kezdeti fellendülését, de az 5. század végén Gelasius pápa keresztényietlennek titulálta, törvényen kívül helyezte és február 14-ét Szent Valentin napnak jelölte ki. Nem sokkal később február 14-e társult a szerelem fogalmával.

A középkori Franciaországban és Angliában azt gondolták, hogy február 14-én kezdődik a madarak párzási időszaka. Ez a vélekedés csak megerősítette az elképzelést, hogy a február 14-ének romantikus napnak kell lennie.

A Valentin nap és a szerelem összefonódása

Geoffrey Chaucer angol költő volt az első, aki Szent Valentin napot a romantikus ünnep napjaként említi 1375-ben, „Parliment of Foules” című versében: For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate.”

A Valentin napi üdvözlet már a középkorban népszerű volt, de a Valentin napi levelek írása csak 1400 után kezdődött meg. A legrégebbi ismert Valentin írás, ami még napjainkban is létezik, egy 1415-ben íródott vers. Károly, Orleans hercege írta feleségének a londoni Tower börtönből, miután az Agincourt-i csatát követően bebörtönözték. (A vers ma része a brit könyvtár kéziratgyűjteményének.)

A Valentin napi üdvözlet hagyománya

Napjainkban a világ minden táján ünneplik a Valentin napot és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Valentin nap népszerűsége Nagy-Britanniában a 17. században kezdett terjedni. A 18. század közepére minden társadalmi osztályban szokássá vált, hogy a szerelmesek kézzel írt szerelmes üzeneteket, „valentine”-okat adtak egymásnak.

Valenti napi üdvözlő kártya

Valenti napi üdvözlő kártya

Az 1900-as évekre, a nyomtatás fejlődésének köszönhetően a kézzel írott leveleket leváltották a nyomtatott üzenetek. Az érzelmek kimutatását fölöttébb rosszalló viktoriánus korban a szerelmesek az előre gyártott, nyomtatott kártyákkal üzentek egymásnak. A szokás elterjedését az alacsony postai díjszabás is elősegítette. Hamarosan már a gyerekek is küldtek üzeneteket szüleiknek, tanítóiknak, a felnőttek hozzátartozóiknak, barátaiknak.

Az amerikaiak az 1700-as évek elején kezdték el kézzel készített „valntine”-okat adni egymást Valentin nap alkalmával. Az 1840-es években Esther A. Howland kezdett először tömeggyártású, valódi csipkével, szalagokkal és színes képekkel díszített Valentin napi képeslapot árulni Amerikában, ezért nevezik őt „a valentine-ok anyjának”.

A szerelmesek napjáról szerte a világon megemlékeznek: Dél-Koreában és Japánban például csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a „Fehér napon” viszonozzák. 2011-ben Peruban munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét. Az olaszországi Terni városában hagyomány, hogy a szerelmesek napjának előestéjén egész Olaszországból érkeznek ide párok, és a város bazilikájában, San Valentino (azaz Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket.

Valentin nap Magyarországon

A Valentin nap szokása a rendszerváltás időszakában terjedt el hazánkban, nem kis részben nálunk is a virágkötők és az édességipar aktív befolyásának köszönhetően.

A nálunk is széles körben elterjedt az ünnep, mindenki másképp ünnepli, de talán a legfontosabb az együtt töltött idő, amire a rohanó hétköznapokban egyébként egyre kevesebb lehetőség van. Sokan utaznak el ebben az időszakban, hogy még emlékezetesebbé tegyék a Valentin napot.

Ha a virág mellé szeretnél valami igazán különleges apróságot is adni, küldd el nekünk legjobb fotótokat, és mi 4 cm vastag fára nyomtatjuk.

Esküvői ajándék szülőknek

Esküvői ajándék szülőknek

Forrás: https://www.history.com/

Címkefelhő

Kedves Vásárlónk,

A Varázsfotó a jövőben a MediaMarkt-nál, az alábbi linken érhető el.

https://kepdekor.mediamarkt.hu/

Itt a “Típus és forma választása” menüben válaszd a “fa fotókép” -et.

Megértésedet nagyon köszönjük!
A Varázsfotó.hu csapata